Etusivu

Uutisia

Historia

Osastot

Kalusto

Kuvagalleria

Linkit

Yhteystiedot

Hälytykset


Palokunnan historiaa

Kaikki vapaaehtoisuuteen perustuva toiminta saa aina alkunsa jostakin tarpeesta. Kun tarve todetaan, on vain ajan kysymys, kun ovat jo organisaatiot valmiina ongelman ratkaisemiseksi.

Näin on käynyt monen VPK:n syntymisen kohdalla.

Entä Vaaralan VPK?

Paloiko Vaaralassakin – silloin Fagerstassa – jokin rakennus tai muu kohde, vai oliko kylän asukkaat heränneet jo ennen kuin mitään ehti tapahtua? Kukaan ei varmasti osaa tätä enää kertoa.

Joka tapauksessa:

Syyskuun 16. päivän iltana vuonna 1946 kokoontui joukko kylän miehiä Jalmari Laakson huvilaan kello 20.00 perustamaan palokuntaa kylälle.

Pöytäkirja kertoo paikalla olleen 15 henkilöä, mutta mainitsee heistä vain kahdeksan nimeltä.

Puhetta johti kokouksessa Jalmari Laakso ja pöytäkirjan kirjoitti Onni Vihermaa. Muita mukana olleita mainitaan: Veikko Levosalo, Leo Rajala, Aarne Honkala, Antti Holm, Reino Pajunen ja Gösta Fomin.

Pöytäkirja tietää kokouksessa päätetyn vain kolme asiaa: Palokunta perustetaan, ensimmäinen johtokunta valitaan ja liitytään jäseneksi Suomen yleiseen palokuntaliittoon.

Mielenkiintoista on että palokunta sai nimekseen osittain suomenkielisen asun, vaikka kylän nimi silloin ja vielä monta vuotta perustamisen jälkeenkin oli ruotsinkielinen Fagersta.

Perustajajäsenet olivat ennakkoluulottomia ja vuonna 1947 perustivat Fagerstan vapaaehtoisen palokunnan.

Nimenmuutos tapahtui vuonna 1952 jolloin alun perin kaksikielinen nimi muutettiin muotoon Vaaralan Vapaaehtoinen Palokunta, taustana tälle päätökselle on pidettävä koko kylän nimen muuttumista Vaaralaksi.

Palokunnan toimihenkilöitä vuosien varrelta:

Puheenjohtajia Palokunnanpäälliköitä
Jalmari Laakso Veikko Toivonen
Reino Pajunen Veikko Telaranta
Veikko Telaranta Vilho Nikkinen
Veikko Toivonen Keijo Salomaa
Eino Nenonen Armas Maltén
Keijo Salomaa Antti Syrjänen
Seppo Wirman Seppo Wirman
Kalevi Lehto Ari Väisänen
Ari Väisänen Sami Paakkinen
Jouni Räsänen
Jani Mäki